Återupptäck en vitvinsregion

Återupptäck en vitvinsregion

I sydvästra Frankrike brukade många vinodlare leverera sina druvor till producenterna som gör Armagnac, men nu väljer fler och fler, som exempelvis Domaine de Laxé, att i stället marknadsföra och sälja sina mycket individuella viner. I Gascogne hör de vita vinerna med sina egna aromer och friskhet till de bästa i sitt slag.

Winebuddi introducerar nu Laxé Blanc Côtes de Gascogne IGP
Berättelsen om de nuvarande två ägarna, Éric et Rémy Estrade (se bild), av Domaine de Laxé börjar med farfadern som kom till området från Algeriet 1962. Med sina två söner, har han planterat alla vingårdar och byggt vinkällaren. Idag sträcker sig egendomarna över 90 hektar, mellan Montréal du Gers, Condom och Mézin. Jordarna, som ger bra förutsättningar mellan torra och fuktiga perioder, är till övervägande del lera och kalksten. Klimatet i denna del av Gascogne är tempererat, med tillräckligt med nederbörd för vinstockarna, och samtidigt inte lika fuktigt som närmare Atlanten. Detta förenklade omställningen till ekologiska arbetsmetoder under 2018.

Colombard i det nya vinet
Domaine de Laxé arbetar med de typiska druvsorterna från sydväst, Colombard, Ugni Blanc, Petit och Gros Manseng och Tannat, tillsammans med internationella druvsorter såsom Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot och Syrah till  cuvéer, de så kallade Classiques.2023-08-20

Produkter
    Drift & produktion:  Wikinggruppen

    På den här webbplatsen förekommer det information
    om alkoholhaltiga drycker.

    Klicka på OK om du är över 25 år.