Bland hästar och gäss

Med respekt för miljön och kärlek till sitt arbete som ledstjärnor bestämde sig Emma och Roberto Di Filippo att experimentera med vinodling med minsta möjliga påverkan på planeten.

4 hektar vinodlingar där inga maskiner används och nästan allt utförs med hjälp av djur.
 

Hästar

Under 2009 började man använda hästar i vingårdarna, eftersom de trampar upp marken mellan vinrankorna och då reduceras den packning av jorden som blir resultatet när traktorer används. När jorden blir för kompakt förstörs markstrukturen och jordens fertilitet blir sämre.

Idag arbetar flera hästar i hos Di Filippo:

Olga, en italienska arbetshäst (RTB), äldst i gården och veteran i sammanhanget.

Bebé och Diamante, två Comtoise-hästar av franskt ursprung. Stora djur och fantastiska arbetare. De är extremt mångsidiga och tillsammans med Olga brukar de även ta turister på rundtur i vingården.

Pioggia, senaste tillskottet, dotter till Olga och  Diamante.

Elliot och Eddy, två svarta murgese-hästar. De är lite mindre och ganska livliga. De båda hästarna har tränats sedan 2016 och verkar vara helt outtröttliga som arbetare.

Så många fördelar
Detta partnerskap mellan människor och djur har en hälsosam effekt på naturen. Man undviker inta bara att packa jorden, utan även att förorena miljön, eftersom användningen av fossila bränslen undviks.

Bättre arbetsmiljö
Arbetarna på gården får även nöjet att arbeta i total tystnad, att bara lyssna till naturens viskningar istället för det öronbedövande dånet från traktorer.

 

Gäss

Gässen fungerar som en städpatrull i vingården. Det behövs mellan 80 och 100 gäss för att rensa ett hektar vingård. De arbetar gratis och livnär sig på gräset som växer vilt mellan raderna av vinrankor. Just nu arbetar 400 gäss på den 4 hektar stora vinodling.

Pollo Rurale
Gässen har blivit en del av ett projekt som kallas "Pollo Rurale" (Rural kyckling), igångsatt av professor Cesare Castellini i samarbete med jordbruksministeriet och veterinärvetenskapliga fakulteten vid Perugias Universitet. Samarbetet har lett till upptäckter om att köttet från gäss som föds upp på det här sättet är både godare och hälsosammare än köttet från vanliga gäss. Kost baserad på gröna växter istället för djurfoder, förbättrar dessutom köttets innehåll av omega 3 och 6 fettsyror.

 

 

 

 

 


 

Produkter
    Drift & produktion:  Wikinggruppen

    På den här webbplatsen förekommer det information
    om alkoholhaltiga drycker.

    Klicka på OK om du är över 25 år.